Beperk zelf uw risico op kanker

Een garantie om kanker helemaal te voorkomen, bestaat helaas niet. Maar met een gezonde leefwijze kunt u er zelf wat aan doen om uw risico op kanker te verminderen.  

Een gezonde leefwijze is:  

1. Niet roken

Niet roken of stoppen met roken is de belangrijkste maatregel die u kunt nemen om het risico op kanker te beperken. Kunt u niet stoppen, probeer dan in elk geval te minderen. Als u rookt, houd dan rekening met niet-rokers.  

2. Verstandig zonnen

Overmatige blootstelling aan uv-straling door de zon of zonne-apparatuur kan huidkanker veroorzaken. Laat uw huid daarom voorzichtig wennen, voorkom zonnebrand (zeker bij kinderen) en overdrijf het zonnen niet. Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op en draag een petje en beschermende kleding.  

3. Gezond en gevarieerd eten

Gezonde en gevarieerde voeding verkleint het risico op bepaalde soorten kanker en is goed voor uw algehele gezondheid. Gevarieerd eten en dagelijks minstens 2 ons groente en 2 keer fruit is belangrijk. Probeer ook een gezond gewicht te handhaven.  

4. Matig zijn met alcohol

Als u alcohol drinkt, drink dan niet dagelijks en niet meer dan 2 tot 3 glazen per dag.

5. Voldoende bewegen

Dagelijks minimaal een half uur bewegen is voor iedereen gezond. U kunt het half uur ook opsplitsen in bijvoorbeeld twee keer een kwartier. Voor bewegen hoeft u niet naar een sportvereniging. Wandelen, fietsen, tuinieren of huishoudelijk werk is ook goed. 

Laatst bewerkt: 22 augustus 2008Bron: KWF Kankerbestrijding

Relevante links


Voor de disclaimer, zie: http://www.kankerwiehelpt.nl/disclaimer-8.html